Nostradamus, Provencen visionääri
Michel de Nostre-Dame oli yksi Provencen värikkäimmistä ja Ranskan historian salaperäisimmistä henkilöhahmoista.
Ranskan kuuluisin astrologi Michel de Nostre-Dame eli Nostradamus oli aikansa kuuluisuus, jota pidettiin hulluna tai vähintäänkin huijarina.

Hän syntyi kuusilapsiseen perheeseen 14.12.1503 Saint-Rémy de Provencen kylässä. Juutalaistaustaisen perheen (kääntyi katolisuuteen vuoden 1455 tienoilla) isä oli Jaume de Nostre-Dame (1470–1536) ja äiti Reynière (tai Renée) de Saint-Rémy.
Tieteissä lahjakas ja ilmiömäisen muistin omannut Nostradamus opiskeli useissa yliopistoissa. Lääkärinopintojen loppuun saattamisesta ei ole täyttä varmuutta.
Nostradamus opiskeli jo nuorena tieteitä Avignonin yliopistossa, jossa opiskelutoverit kuvailivat häntä hauskaksi ja hilpeäksi, joskin hieman kummalliseksi. Hänen taipumuksensa astrologiaan ilmenivät jo tuolloin, ja häntä kutsuttiinkin ”nuoreksi astrologiksi”. Paiseruttoepidemian puhjettua 1520 hän joutui keskeyttämään opintonsa.
Hän ryhtyi harjoittamaan apoteekkarin ammattia ja kehittämään lääkkeitä. Samoihin aikoihin hän kirjoittautui vuonna 1529 Montpellier’n yliopistoon suorittaakseen lääketieteen tohtorin tutkinnon. Hänet karkotettiin yliopistosta apoteekkarin ammatin takia.
Vuonna 1533 Nostradamus asettui Ageniin, missä hän harjoitti lääketiedettä kotonaan. Hän avioitui Henriette d’Encaussen kanssa, ja he saivat kaksi lasta. Nostradamus menetti vaimonsa ja lapsensa ruttoon vuonna 1537. Tämän jälkeen hän lähti pitkälle matkalle Ranskaan, Italiaan, Egyptiin ja Persiaan opiskellakseen alkemiaa.
Nostradamuksen lahjat tulevaisuuden ennustamiseen ilmenivät ilmeisesti näiden matkojen kuluessa. Hänen elämästään noin kymmenen vuoden ajalta on vain vähän tietoja.
Vuonna 1547 hän nai Salon-de-Provencessa varakkaan lesken Anne Ponsarden, joka synnytti hänelle kuusi lasta. He asuivat talossa, jossa on nykyisin Nostradamuksen museo (musée Nostradamus).
Provenceen palattuaan Nostradamus tuli tunnetuksi hoitaessaan edelleen raivonneen ruton uhreja Aix-en-Provencessa ja Marseillesissa kasveista kehittämillään lääkkeillä, joiden katsottiin ennalta ehkäisevän ruttoa ja joiden valmistusohjeet hän sisällytti 1552 julkaistuun teokseen Traité des fardements.
Samoihin aikoihin hän opiskeli tähtiä ja alkoi julkaista almanakkoja, jotka sisälsivät sääennusteita, lääketieteellisiä neuvoja sekä ”kauneusreseptejä”.
Vuonna 1555 julkaistiin hänen astrologiset profetiansa Centuries astrologiques teoksessa Les Prophéties, jota hän oli kirjoittanut yli 30 vuoden ajan.

Lyonissa toukokuussa 1555 painettu profetioiden ensimmäinen julkaisu toi Nostradamukselle lisää mainetta. Nelisäkeisten ennustusten (ensimmäisessä painoksessa 353 säettä ja viimeisessä painoksessa 942) muodossa kirjoitettu teos oli menestys, mutta se sai osakseen myös paljon arvostelua.
Ennustuksia pidettiin monitulkintaisina, sillä Nostradamus käytti vaikeaselkoista osittain itse keksimäänsä kieltä, johon hän lisäili sanoja muista kielistä, kuten kreikasta, hepreasta tai latinasta. Myös väärennösepäilyjä on esitetty. Osa taas on pitänyt ennustuksia hyvinkin tarkkoina.
Astrologian intohimoisena harrastajana Katariina de’ Medici kutsui Nostradamuksen hoviinsa laatimaan horoskoopin nuorista prinsseistä. Nostradamuksen ennustusten mukaan kolmesta pojasta tulisi kuningas.
Katariinan puoliso Henrik II kuoli seuraavana vuonna olosuhteissa, jotka Nostradamus oli ennustanut. Kolmesta pojasta tuli kuningas – kuninkaat Frans II, Kaarle IX ja Henrik III.
Katariina nimitti 1564 Nostradamuksen Kaarle IX:n henkilääkäriksi.
Epilepsiaa, kihtiä ja sydämen vajaatoimintaa sairastanut Nostradamus palasi Salon-de-Provenceen, missä hän kuoli 2.7.1566 keuhkopöhöön. Hän ei tiettävästi ollut ennustanut omaa kuolemaansa…

Tieteellisiä ja uskonnollisia instituutioita ravistellut Nostradamus on vielä nykyäänkin kiistanalainen henkilö…
Lähteet: Nous-liitteen artikkelisarja Histoire gens d’ici, 8.11.2020, Nostradamus, visionnaire de Provence, laatinut Nelly Nussbau (artikkeliin perustuva vapaamuotoinen käännös); http://visitsalondeprovence.com/decouvrir/lhistoire/la-cite-de-nostradamus.