Riviera-osio 19

Villa Kérylos – kreikkalainen unelma (songe grec)

Beaulieu-sur-Merissä sijaitseva Villa Kérylos (Impasse Gustave Eiffel, 06310 Beaulieu-sur-Mer) on kunnianosoitus antiikin Kreikan sivilisaatiolle ja taiteelle.

Sen rakennutti 1902–1908 ranskalainen monilahjakkuus (arkeologi, filologi, historioitsija, numismaatikko, juristi, musiikkitieteilijä, valtiomies…) Théodore Reinach (1860–1928), Frankfurt am Mainista kotoisin olleen juutalaisen pankkiirisuvun jälkeläinen. Hänen intohimonaan oli Kreikan antiikki, ja hän oli yksi aikansa merkittävimmistä hellenisteistä.

Théodore Reinach

Théodore Reinach oli nuorin kolmesta veljeksestä. Lahjakkaista veljeksistä Joseph, Salomon ja Théodore käytettiin lyhennettä J.S.T.– je sais tout – tiedän kaiken, kaikkitietävä.

Théodoren toinen vaimo oli varakaan Betty Ephrussin tytär Fanny Thérèse Kann (1870–1917), jonka varallisuus pitkälti mahdollisti Kérylos-villan rakentamisen. Noin kilometrin päässä villa Kéryloksesta sijaitsee Villa Ephrussi de Rothschild, jonka rakennuttaneen Béatrice de Rothschildin aviomies Maurice oli Fannyn serkku.

Arkkitehti Emmanuel Pontremolin (s. 1865 Nizzassa ja k. 1956 Pariisissa) ja Reinachin yhteistyönä toteutetun rakennuksen mallina olivat Kreikan Delos-saaren aatelistalot toiselta vuosisadalta eKr. Rakennustyylissä yhdistyvät antiikin Kreikan luksus ja Belle Epoque –huviloille ominainen nykyaikaisuus.

Kérylos (”meripääsky”) tulee Keikan mytologiassa hyvän onnen lintua tarkoittavasta sanasta alcyon (Alkyone).

Villa Kérylos

Rakentamisessa ja sisustuksessa käytettiin kalleimpia materiaaleja, kuten Carraran marmoria sekä tammea ja eksoottisia puulajeja. Sisustus huonekaluineen on kokonaan Reinachin käsialaa: mosaiikit ja freskot kuvastavat antiikin sankaritarustoja ja jumalia.

Théodore Reinach vietti villassa lomia perheensä kanssa. Ennen kuolemaansa vuonna 1928 hän testamenttasi villan Institut de Francelle. Hänen lapsensa ja lapsenlapsensa käyttivät villaa vuoteen 1966 saakka, jolloin se lisättiin historiallisten monumenttien luetteloon.

Pohjakerroksessa sijaitsevat eteishalli, kylpytila (thermes), atrium, salongit, ruokasali sekä kirjasto. Ensimmäisessä kerroksessa on makuuhuoneet sekä yksityiset kylpyhuoneet.

Eteishallin (Thyrôreion) neliönmuotoisessa lattiassa lukee kreikaksi Xaipe – riemuitse. Lattiamosaiikin kuvioinnin kukko, kana ja kananpojat symboloivat perhettä. Eteisen perällä on 500–500-luvulla eKr. eläneen ateenalaisen valtiomies ja runoilija Solonin patsas.

Thermes

Vasemmalle avautuvassa kylpemiselle omistetussa tilassa (Balaneion) sijaitseva kylpyamme on Carraran täplikästä marmoria. Antiikin Kreikassa kylpemisellä oli keskeinen sosiaalinen ja rituaalinen tehtävä.

Pylväspihalla (atrium) oli tärkeä osa antiikin ajan kodeissa. Pihaa ympäröi 12 marmoripylvästä, ja seinäfreskoissa (6) kuvataan antiikin Kreikan mytologioita.

Atrium

Kirjaston kaapit ovat upotekoristeista tammea. Pienet puiset arkut ja jakkarat kuuluivat kreikkalaisen kodin sisustukseen. Korkeiden puisten pulpettien äärellä Théodore luki ja työskenteli seisaaltaan.

Kirjasto

Pöydillä olevat pronssilamput ovat Napolin arkeologisen museon lamppujen kopioita. Lattiamosaiikki esittää hedelmällisyyden ja avioliiton jumalatarta Zeuksen puolisoa sekä Prometheusta.

Ruokasalin (Triklinos) neljä patsasta ovat Apollon, Narkissos sekä kaksi Faunaa. Kolmijalkaisten pöytien äärellä olevat nahkapunospäällysteiset sängyt mahdollistivat syömisen makuuasennossa. Seinäfreskojen aiheena ovat viiniä, rakkautta ja unta rakastavat viininjumala Dionysoksen Silenos-seuralaiset.

Ruokasali

Miesten salongin (Andron) seinät ovat italialaista marmoria. Lattian mosaiikkikuviossa Theseus kukistaa Minotauruksen.

Miesten salonki

Oïkos on taiteelle omistettu huone. Stukkoboordin naamiot muistuttavat kreikkalaisessa kulttuurissa tärkeänä pidetystä teatterista.

Fanny Reinachin makuuhuoneen (yläkerta) nimi Ornithès tarkoittaa lintuja ja viittaa freskojen joutseniin ja riikinkukkoihin. Suihkutilan suihku on kolmessa tasossa: kataxysma (sade), krounos (juokseva) ja périkyklas (kehä).

Fannyn makuuhuone
Théodoren makuuhuone

Théodoren makuuhuone Erotès on omistettu rakkauden jumalalle Erokselle. Punainen väri muistuttaa Knossoksen palatsin pylväiden väriä.

Lähteet: http://www.villakerylos.fr/Preparer-sa-visite/Offres-et-services; http://villakerylos.fr/Explorer/Histoire-du-monument; visite de la villa Kérylos du 25 octobre 2020; Côte d’Azur Guides Bleus, Hachette, 2008.