Riviera-osio 17

Le château de la Napoule – Napoulen linna

Cannesista noin kuusi kilometriä länteen sijaitsee Mandelieu-La Napoulen kunta, jonka keskeinen nähtävyys on rikkaan amerikkalaisen taiteilijapariskunnan Marie ja Henry Clewsin kunnostama linna.

Marie ja Henry Clews

Marie (syntyjään Elsie Whelen, 1880–1959) ja Henry Clews (1876–1937) tapasivat koiranäyttelyssä Newportin kaupungissa (Rhode Island) vuonna 1914. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Wall streetillä rikastuneen pankkiirin, englantilaisen siirtolaisen poika Henry oli juuri eronnut ensimmäisestä vaimostaan. Myös Marie oli lähtöisin vauraasta aristokraattisesta taiteilijaperheestä, naimisissa ja kahden lapsen äiti pariskunnan tavatessa.

Pariskunta meni naimisiin vuonna 1914 ja muutti Pariisiin, missä kuvanveistäjä Henry omistautui taiteelleen ja arkkitehti Marie musiikkiharrastukselleen.

Heidän tuolloin 3-vuotiaan poikansa (Mancha Madison) heikentynyt terveys ja ensimmäisen maailmansota saivat heidät jättämään Pariisin vuonna 1918, jolloin he tulivat Välimerelle ja ostivat Napoulen lahdelta 1300-luvulla Villeneuven kreivien rakentaman linnoituksen rauniot. Linnoitus tuhoutui ja rakennettiin uudelleen useita kertoja vuosisatojen kuluessa.

Linnan kunnostaminen ja uudelleen rakentaminen oli Clewsien lähes 20 vuotta kestänyt elämäntyö. He antoivat linnalle nimeksi Once upon a time.

Marie piirsi puutarhan, terassin sekä päärakennuksen ja muut linnan muutokset, ja Henry veisti puutarhan eksentriset ja mielikuvitukselliset hahmot ja eläimet.

Linnassa on runsaasti Henryn maalauksia sekä ateljee, jossa on edelleen hänen veistoksiaan, sillä varallisuutensa ansiosta hänen ei tarvinnut myydä teoksiaan. Teknisissä ratkaisuissa pariskunta tukeutui muutamien paikallisten arkkitehtien asiantuntemukseen.

Marie ja Henry säilyttivät olemassa olleet kaksi tornia ja lisäsivät vuonna 1927 kolmannen tornin, la tour de la mancha, viittauksena Henryn intohimoon Don Quijote –teosta kohtaan (El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha).

Linnan puutarhaa

Pariskunta järjesti linnassa ylellisiä juhlia ylhäisille sekä näytöksiä ja oopperoita kyläläisille. Riikinkukkoja ja flamingoja käyskenteli vapaina heidän puutarhassaan.

Ruokasali

Goottilainen ruokasali muistuttaa lähes kirkkoa, jossa Henry ja Marie tapasivat illastaa kynttilänvalossa pukeutuneina keskiaikaisiin pukuihin, joita heidän palvelijansakin joutuivat välillä käyttämään…

Kellarikerrokseen Mary ja Henry rakensivat kryptan, jonka kuvitteellisessa sarkofagissa heidän ruumiinsa lepäävät. Heidän sielunsa tapaisivat jälleen 100 vuotta kuolemansa jälkeen linnan tornissa.

Sarkofagi

Henryn kuoleman jälkeen Marie omisti linnan taiteelle. Marie kuoli 22 vuotta miehensä jälkeen vuonna 1959.

Linna kuuluu Marien vuonna 1951 perustamalle säätiölle La Napoule Art Foundation. Se myös toimii kansainvälisen kulttuurivaihdon paikkana, missä järjestetään konferensseja, näyttelyitä ja konsertteja. Taiteilijoilla on myös erityisen ohjelman puitteissa mahdollisuus asua ja työskennellä linnassa.

Napoulen linnaan voi tutustua päivittäin järjestettävillä opastetuilla kierroksilla (tiedustelut: 04 93 49 95 05).

Lähteet: Nice Matin –lehden (17.7.2020) osaan Cannes Région sisältyvä artikkeli (kirjoittanut Claire Camarasa) Les amoureux du Château de la Napoule; https://france3-regions.francetvinfo.fr/provence-alpes-cote-d-azur/alpes-maritimes/cannes/journees-du-patrimoine-decouvrez-chateau-napoule-sa-belle-histoire-amoureux-henry-marie-clews-1703860.html; http://chateau-lanapoule.com/historique-du-chateau/