Riviera-osio 15

Tarte tropézienne juhlii 65-vuotispäiväänsä 10.7.2020 – puolalainen leipuri Alexandre Micka kehitti Rivieran erikoisuuden – makoisan kermapullan – reseptin vuonna 1955 Saint-Tropez’ssa

Moni Rivieran kävijä tuntee varmasti tämän maultaan hieman suomalaista laskiaispullaa muistuttavan Rivieran erikoisuuden, la tarte tropézienne –kakun (pullan). Mutta kuinka moni tietää, että sen reseptin kehitti puolalainen maahanmuuttaja Alexandre Micka?

Saint-Tropez’n kahdella keskeisellä symbolilla, BB:llä (Brigitte Bardot) ja kermapullalla on osittain myös yhteinen historia.

Alexandre Micka avasi leipomon vuonna 1955 Saint-Tropez’n ydinkeskustaan kaupungintalon aukiolle (place de la Mairie) ja alkoi myydä siellä kyseisiä kermakakkuja. Edelleen salaisena säilynyt resepti on keskeisiltä osin peräisin hänen isoäidiltään.

Samana vuonna (1955) Saint-Tropez’ssa oli alettu kuvata Roger Vadimin kulttielokuvaa Et Dieu… créa la femme (…ja Jumala loi naisen), joka teki tuolloin vielä tuntemattomasta Bardot’sta tähden, kuten kaikki tietävät.

Elokuva oli onnenpotku Alexandre Mickalle, sillä BB oli hänen vakioasiakkaansa.

BB kävi leipomossa päivittäin ja hän jopa ehdotti tuotteen nimeksi la tarte tropézienne, kertoo tuotteiden markkinoinnista vastaava Sacha Dufrêne.

Elokuvan koko tekijäporukka mieltyi tähän uuteen herkkuun, ja BB:stä tuli sen keulakuva. BB jopa kirjoitti julkisesti leivonnaisesta, jota hän nimitti ”syntisen hyväksi” (étouffe-chrétien – sananmukaisesti ”kristityn tukahduttaja”).

Kermaseoksella täytetty brioche oli välittömästi menestys, ja Mickan leipomo niitti mainetta koko Ranskassa.

Ennen eläkkeelle jäämistään Alexandre Micka tutustui le Varissa käymässä olleeseen parturiin Albert Dufrêneen (kotoisin Haute-Savoie-departementista).

Tämä ihastui Mickan leipomoihin ja osti ne (kolme kappaletta) lähes tasan 35 vuotta sitten, 10.7.1985, ja Micka paljasti reseptin salat uudelle yrittäjälle.

Alexander Micka luovutti reseptin salat Albert Dufrênelle vuonna 1985

Albert ja hänen poikansa Sacha Dufrêne ovat säilyttäneet reseptin täydelleen samana, ja heidän mukaansa vain kolme ihmistä maailmassa tuntee sen. Heidän yrityksessään on parisen sataa työntekijää.

Albert Dufrêne kertoo haastattelussaan (vuodelta 2016), että jos tarte tropézienne -konseptista olisi tehty markkinatutkimus vuonna 1955, olisi todennäköisesti ennustettu, ettei se tulisi menestymään: kuuma ilmasto, pulla ja kaloripitoinen kerma ei olisi toimiva yhdistelmä.

Dufrênien tuotanto on keskittynyt Saint-Tropez’n ja Sainte-Maximen välimaastossa sijaitsevaan Cogolinin kuntaan. Myyntipisteitä Ranskassa on yhteensä 25.

Perinteinen tarte tropézienne on edelleen Dufrênen tuotantoketjun – la châine La Tarte tropézienne – päätuote ja paras myyntivaltti, mutta tuotetta valmistetaan eri muodoissa ja erilaisilla täytteillä (mm. marjoilla), ja samalla kermatäytteellä valmistetaan myös muita leivonnaisia.

Albert ja Sacha Dufrêne

La châine La Tarte tropézienne tähtää myös kansainvälisille markkinoille ja suunnittelee leipomon avaamista Dallasiin Yhdysvaltoihin saniteettikriisin päätyttyä.

Syntymäpäivänä 10.7.2020 talo tarjoaa minipullia kaikissa myymälöissään koko päivän ajan.

Bon anniversaire!

Lähde: Nice Matin 10.7.2020; Albert Dufrênen haastattelu: https://youtube.com/watch?v=5rlUa_sezn4