Entisiä tai nykyisiä rakennuksia ja villoja
Osa 4: Villa Alexandra (nyk. Alexandra-Palace)
Cannes-osiossa 5 kerrotaan Eugène-François Tripet’stä (1816–1896) ja hänen venäläisestä ylhäistä syntyperää olevasta puolisostaan Alexandra Feodorovna Skrypitzinestä.

He perustivat Cannesin itäosaan venäläisten yhteisön, olivat merkittäviä hyväntekijöitä ja lahjoittivat maata mm. ortodoksisen kirkon (Saint-Michel Archange), boulevard des Pinsin (nyk. boulevard Alexandre III) sekä Notre-Dame-des-Pins –kirkon rakentamiseksi.
Kirkon yhteyteen perustettiin myös katolinen koulu pariskunnan varoilla. Itäistä osaa alettiin kutsua ”Pikku Venäjäksi”, La Petite Russie.
Eugène-François Tripet tilasi piirustukset 1849, ja pariskunta muutti villaan vuoden 1850 kuluessa. Heidän poikansa Oleg syntyi Pariisissa 1848 ennen Cannesin muuttoa. Heillä oli myös helmikuussa 1850 syntynyt tytär Alexandra.
Pariisilainen arkkitehti Franҫois-Jospeh Liger jäi Cannesiin useaksi kuukaudeksi valvomaan rekennustöitä. Alkuperäinen kustannusarvio 58 000 frangia ylittyi lähes kolminkertaisesti, sillä villa Alexandra maksoi lopulta 162 500 frangia!

Seurapiirielämän keskuksena toiminut tuhannen ja yhden yön satujen linnaa muistuttanut rakennus minareetteineen oli ensimmäisiä talviloman viettäjien rakennuttamia huviloita ja herätti huomiota omaperäisyydellään.
Siihen kuului useita salonkeja, ruokasaleja, kirjasto, savustamo, lukuisia makuuhuoneita sekä ortodoksinen kappeli. Erikoista arkkitehtuuria korostivat pylväskäytävät ja kultainen kupoli. Kaikki huoneet oli kalustettu antiikkisilla huonekaluilla ja harvinaisilla esineillä, joista osa oli peräisin Venäjältä. Villaa laajennettiin merkittävästi vuonna 1886, ja sen pinta-ala oli lopulta 3100 m2.
Upea puisto oli jo itsessään eräänlainen nähtävyys, jota kaupunkilaiset tulivat ihastelemaan. Nykyään yleiset puut kuten palmut, eukalyptukset tai kameliat olivat tuolloin harvinaisia. Kääpiöpalmujen, plataanien ja sykomoriviikunapuiden katveessa oli miellyttävä tehdä päiväkävelyjä auringolta suojassa…

Gilbert Nabonnandin ansiosta (ks. Cannes-osio 21) puistoon tuotiin uutena tulokkaana myös mimosia. Eugènen poika Oleg on kertonut myöhemmin, että hänen enonsa oli tuonut ensimmäiset mimosanvesat matkaltaan Egyptistä 1858. Mimosat levisivät nopeasti Californian kukkuloille.
Alexandra kuoli Cannesissa tammikuussa 1895. Eugène-François pystytti puistoon (Square Alexandra) vaimonsa muistoksi kappelin Chapelle à la mémoire d’Alexandra. Eugène kuoli Pariisissa heinäkuussa 1896. Hänen mukaansa on nimetty katu puiston tuntumassa, boulevard Eugène Tripet.
Oleg ja Alexandra (de Salignac-Fénelon) lahjoittivat kappelin puistoineen sekä Alexandra-avenuen kaupungille 1924. Tripet-Skrypitzinen kaikkien perheenjäsenten hautaholvi sijaitsee Cannesin Grand Jasin hautausmaalla.

Oleg jätti vanhempiensa kuoleman jälkeen Marseillen ja muutti perheensä kanssa villa Alexandraan. Hänellä oli neljä lasta, jotka kaikki olivat syntyneet Marseillessa. Hänen vanhin poikansa Franҫois-Oleg kävi arvostettua edelleen toimivaa koulua Institut Stanislas.
Oleg oli melko taitava maalari ja maalasi etenkin Provence-aiheisia tauluja. Hän oli Grasseen vuonna 1918 perustetun Fragonardin museon (Musée Fragonard, ks. Riviera-osio 18) intendentti ja lahjoitti museolle villa Alexandraan kuulunutta arvokasta esineistöä ja upeita peilejä.

Oleg rakennutti vuonna 1900 Petit Juas –kaupunginosaan (avenue Maurice Derché) talon La Palette (400 m2, tontti 1344 m2), jossa oli ateljee (70 m2). Pääportin yläpuolella on koristeena kipsinen taiteilijan väripaletti.
Olegin kuoltua 1935 perijät myivät La Paletten. Uudet omistajat antoivat nimeksi La Cantalienne.
Omistajina muutamia vuosia ollut italialainen pariskunta kunnosti rakennuksen alkuperäisen mukaiseksi ja palautti nimeksi La Palette. Rakennus näkyy hyvin kadulle jos pääportti on auki.
Lähteet: Demeures Anciennes & beaux jardins, Archives Communales, 2005; arkiston järjestämä opastettu kävelykierros lokakuussa 2020; http://expos-historiques.cannes.com/